Er blijkt best veel onduidelijkheid te zijn over het onderwerp zwanger en je rijbewijs halen. Velen vragen zich af of je zwanger autorijlessen mag volgen. Dat mag! In de wet is nergens vastgelegd dat je zwanger geen auto mag leren rijden. Sterker nog er mag worden gelest tot en met de uitgerekende datum van bevalling. Persoonlijk raden wij dit wel af, want het wordt toch lastiger met een volle buik achter het stuur te kruipen. En heel veilig vinden wij het ook niet. Zelf kun je het beste aan voelen wat haalbaar is.

Eenmaal bevallen wordt sowieso aangeraden een paar weken te wachten voordat er weer wordt gestart met het nemen van rijlessen. Drie weken na een normale bevalling en een termijn van zes weken na een keizersnede.

Examen

Wat betreft het rijexamen wordt het streng afgeraden om dit te doen wanneer je hoogzwanger bent. Het is A niet prettig en B ook niet veilig. Let er sowieso op – wanneer je zwanger af wilt rijden – dat je bij het inplannen goed uitrekent hoe ver je dan in de zwangerschap bent. Een examinator kan namelijk altijd nog besluiten het niet door te laten gaan, omdat hij het gevaarlijk vindt voor moeder en ongeboren kind. Eenmaal geboekte examens worden niet terugbetaald door het CBR.

Dus, já je mag lessen tijdens je zwangerschap, maar beter start je zo vroeg mogelijk. En als het mee zit, kun je daarna volop genieten van je zwangerschap en heb je ook nog het rijbewijs in de pocket.