FAQ’s

FAQ's

1Ik heb nog nooit rijles gehad, hoeveel rijlessen heb ik nodig?
Het aantal rijlessen hangt sterk per persoon af. Er komt veel op je af. Je zal het voertuig moeten leren besturen en daarnaast het leren omgaan met het verkeer om je heen. Sommige mensen hebben veel aanleg en gaat het gemakkelijk af, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben. Dat geeft niets. Je zal vertrouwen op moeten bouwen in de besturing van de auto en in het verkeer. In een proefles voor je cursus gaan zal ik een inschatting maken hoeveel rijlessen je nodig zal hebben.
2Kan ik een tussentijdse toets doen?
Je kan bij het CBR een tussentijdse toets aanvragen. Dat is geen officieel examen, maar een soort proef examen. Hiermee kan je wennen aan de examen situatie, waarbij niet ik, maar een examinator naast je zit. Daarbij kan je zien hoe je zelf omgaat met de examen situatie en hoe dit je beinvloedt. Je krijgt ook extra tips en advies waar je op moet letten of nog aan moet werken. Bovendien kan je vrijstelling verdienen voor bijzondere verrichtingen voor je echte examen.
3Waar rijdt Rijschool Noordzij allemaal?
Ik rij in Den Haag en omstreken. Dat betekent Den Haag, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Zoetermeer, Nootdorp, Benthuizen, Delft, Wassenaar, Scheveningen, Schipluiden, Stompwijk, Wateringen en alle plaatsen in het Westland, zoals Monster, Naaldwijk, Kwintsheul, De Lier, 's-Gravenzande en Honselersdijk. Als jouw plaatsnaam hier niet bij staat, maar je woont redelijkerwijs wel in de buurt, bel me even, dan kunnen we kijken of het mij lukt om in jouw woonplaats te komen.
4Wat is een proefles / intakeles?
Een proefles / intakeles gebruiken we om te bekijken hoe het gesteld is met je huidige rijvaardigheden. Op basis hiervan kunnen wij een leertraject uitstippelen.
5Hoe lang is het behaalde theorie certificaat geldig?
Het theorie certificaat is anderhalf jaar geldig. Dat betekent dat je binnen die anderhalf het praktijk examen zal moeten afleggen. Het is dus het verstandigst om vlak voor of direct na het beginnen met de rijlessen theorie examen te doen. Als je vragen hebt over de theorie stof, kan ik je daarbij helpen tijdens de rijlessen.
6Hoe vraag ik een theorie examen aan?
  • Ga naar Mijn CBR en log in met DigiD.
  • Kies ‘Theorie-examen reserveren’.
  • Volg de instructies op het scherm.
  • Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
  • Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
  • Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.
  • Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet.
  • Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.
  • Als het niet lukt om wat voor reden ook om zelf een reservering te doen kan de rijschool het voor je doen.
7Kan ik ook een theorie-examen aanvragen via de rijschool?
Ja het is mogelijk om via Rijschool Noordzij theorie-examen aan te vragen. Wij raden je echter aan om zelf theorie-examen aan te vragen, zodat je zelf de meeste invloed op de datum en tijd van het examen hebt. Als je een individueel examen aan wil vragen bij het CBR zal ik dat voor je doen.
8Kan ik ook individueel theorie examen doen?
Ja dat kan. Als je moeite hebt om een examen in een groep te doen, omdat je wordt afgeleid of omdat je dit niet prettig vindt, kan je een individueel theorie examen doen. De inhoud van dit examen is hetzelfde als het klassikale examen. Dit individuele examen kost wel meer en kan alleen via een rijschool aangevraagd worden. Dit kan ik voor je aanvragen bij het CBR.
9Kan ik ook theorie examen doen in andere taal?
Ja, dat kan. Het CBR biedt twee vormen aan om het theorie examen af te leggen: Klassikaal (Normaal): Deze kan in het Nederlands en in het Engels gedaan worden. Individueel: Dit kost meer, maar je kan deze in alle talen doen. Je zal dan wel zelf een tolk moeten regelen. Bovendien kan deze alleen via een Rijschool aangevraagd worden.
10Mag ik voor mijn 18e jaar theorie-examen doen?
Ja, sinds 1 november 2011 is de minimum leeftijd om theorie examen voor personenauto's te mogen doen, 16 jaar. Maar bedenk wel dat het behaalde theorie certificaat anderhalf jaar geldig is. Dat betekent dus dat je binnen die tijd je praktijk examen ook gehaald moet hebben. Bedenk dus ook dat als je van plan bent om op je 17e jaar je praktijk examen te halen, dat je pas op je 18e alleen mag rijden. Lees hierover meer bij de FAQ's over het praktijk examen.
11Kan ik een tussentijdse toets doen?
Je kan bij het CBR een tussentijdse toets aanvragen. Dat is geen officieel examen, maar een soort proef examen. Hiermee kan je wennen aan de examen situatie, waarbij niet ik, maar een examinator naast je zit. Daarbij kan je zien hoe je zelf omgaat met de examen situatie en hoe dit je beinvloedt. Je krijgt ook extra tips en advies waar je op moet letten of nog aan moet werken. Bovendien kan je vrijstelling verdienen voor bijzondere verrichtingen voor je echte examen.
12Mag ik voor mijn 18e jaar praktijk-examen doen?
Ja, je mag praktijk examen doen met 17 jaar. Als je slaagt voordat je 18 bent, mag je alleen samen met een coach rijden, bijvoorbeeld een van je ouders. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij 2toDrive. De begeleiderspas kost wel wat extra geld. Het is goed om snel na het behalen van je rijbewijs te blijven rijden. Als je niet van plan bent om deze begeleiderspas te kopen, kan je het beste wachten tot je bijna of al ouder dan 18 jaar bent.