Faalangst?

Wat is faalangst?

Falen komt van het Latijnse woord fallere, wat letterlijk ‘doen vallen’ betekent. Faalangst is de spanning of de angst die je voelt wanneer je een prestatie moet leveren en beoordeelt wordt (of denkt dat je beoordeeld wordt). Je bent bang dat wat je moet gaan doen, mislukt.

Iedereen die wel eens een examen heeft gemaakt, een sollicitatiegesprek heeft gehad of een presentatie of toespraak heeft moeten houden, weet hoeveel spanning dergelijke situaties met zich mee kunnen brengen. Het is heel normaal dat je bij lastige situaties een lichamelijke spanning voelt; het is een normale, gezonde reactie op een ‘bedreigende’ gebeurtenis. Het zorgt ervoor dat je geconcentreerd bent en alert handelt. Wanneer het ‘gevaar’ geweken is, neemt de stress vanzelf weer af. Het wordt een probleem wanneer je op dergelijke momenten zo gegrepen bent door de angst voor mislukking dat je prestatie er ernstig onder lijdt en je niet meer prettig en ontspannen kunt functioneren. Is dat het geval, dan spreken we van faalangst.

Er zijn drie soorten faalangst:

1 Cognitieve faalangst Cognitieve faalangst heeft te maken met kennis, zowel met het opnemen als het toepassen ervan. Mensen met cognitieve faalangst denken bijvoorbeeld voor een examen dat ze het niet zullen halen, terwijl ze wel goed zijn voorbereid.

2 Sociale faalangst Sociale faalangst heeft te maken met het contact met andere mensen. Iemand met sociale faalangst vindt het bijvoorbeeld moeilijk om zijn of haar zegje te doen in een groep, bijvoorbeeld tijdens een vergadering, maar ook op een verjaardag of gewoon bij de kassa van de supermarkt.

3 Motorische faalangst Motorische faalangst heeft te maken met de angst om het lichaam te gebruiken. Deze angst kan bijvoorbeeld optreden bij een autorijexamen. Op zulke momenten voelt iemand met motorische faalangst zich als ‘verlamd’.

Test jezelf: http://www.123test.nl/faalangst

En heb je last van faalangst?

Dan is er nu een mogelijkheid om bij het cbr een faalangstexamen af te leggen. Het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als je al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kan je dit speciale examen aanvragen.

Als je vermoedt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan ben je bij mij aan het juiste adres omdat ik gespecialiseerd ben in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de rijopleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kan je al vanaf jouw eerste rijles werken aan jouw spanning.

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig jouw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om je op jouw gemak te stellen. Want als jij je op jouw gemak voelt, dan presteer je het beste!

Bent je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kan je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Jouw examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt.

Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat je moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.